Uiteten in een twee Michelin-sterren restaurant
Een ervaring waar je u tegen zegt - Geplaatst op: 25-02-2022Michel's meesterkok menu bij het Nonnetje**
Na bijna een jaar wachten gingen we dan eindelijk. We zouden eigenlijk al in December 2021 gaan eten bij het Nonnetje, maar toen kwam corona om de hoek kijken. Na meerdere keren de reservering verplaatst te hebben was het 11 februari 2022 dan eindelijk zo ver! Eten bij het Nonnetje mét een overnachting in Harderwijk.
Wat had ik een zin in deze avond! En wat heeft het Nonnetje al mijn verwachtingen waar gemaakt, blijer dan blij na deze hele mooie avond. We hadden het Meesterkokarrangement (Glas Champagne met amuses, Michel’s Meesterkok Menu met bijpassende wijnen, mineraalwater, espresso van Buscaglione en friandises.)
Champagne & amuses
We begonnen de avond met een kleine “snack”: een krokant deegbakje gevuld met een salade van Noordzeekrab met schuim van een intense bisque. Gemaakt van de koppen van de krab. Afgetopt met forel-eitjes, piment en geraspte limoenschil. Een ware smaakmaker in je mond, en heerlijk om in ene op te eten.
Vervolgens kwam de volgende amuse op tafel: aardpeer, algen en wieren. Sowieso doen gerechten met een volle jus het altijd al goed bij mij. Dus de avond kon niet beter beginnen!
Pão de Michel & eerste gang: paling
Na deze twee lekkere starters kwam het broodje op tafel. Iets waar ik altijd érg naar uit kijk in een restaurant! Als een cadeautje wordt “Pão de Michel” geserveerd op tafel met daarbij heerlijke boter en olijfolie.
Niet lang daarna kwam ook de eerste gang (van 5). We begonnen met: gerookte dikke paling met eigen gelei, Opperdoezer ronde, crème fraîche, bieslook, koolrabi en kaviaar. Fun fact: de sous-chef Marco Helsloot kwam dit gerecht serveren bij ons aan tafel: hij komt net zoals ons uit Volendam. En dit gerecht was dan ook zijn creatie.
Een lekker, niet al te zwaar, gerecht om mee te starten.
Tweede gang: skrei
Gestoomde skrei met mosselen à Bulhão Pato met cime di rapa: is wat we als tweede gerecht op tafel geserveerd kregen.
Ook hier weer hele pure smaken waarbij je echt de kakelversheid van de vis en mosselen kon proeven. De donkere/groene olie die je ziet is gemaakt van koriander: wat een hele volle/romige smaak had.
Al met al wéér een top samenstelling van smaken! Op naar het volgende gerecht (eindelijk!).
Derde gang: ravioli
Het gerecht waar ik écht het meest naar uitkeek: de ravioli gevuld met Portugese schapenkaas ‘Queijo da Serra da Estrela’, courgette,
kastanjechampignons en salieboter. Chef Michel serveerde ons dit gerecht, met daarbij de tip om de ravioli in ene in je mond te stoppen. Om de ravioli als het ware in je mond te laten “exploderen” en de beste smaaksensatie ervan te beleven.
Meestal in de wat duurdere/luxere restaurants neem ik kleine hapjes, om zo lang mogelijk van het gerecht te kunnen genieten. Maar in dit geval luisterde ik naar de chef, want het is immers zijn signatuurgerecht. En het zal niet voor niks al langer dan 15 jaar op de kaart staan.
Wat een heerlijke smaak heeft dit gerecht, erg intens (vooral de kaas). Iets wat ik zeker ook zelf wil gaan proberen te maken, het heeft me erg geïnspireerd.
Vierde gang: geitenbok
Eindelijk een rode wijn! Stiekem hoopte ik dat de vorige gang ook al een rode wijn was, want zelf vind ik dit (meestal) lekkerder dan wit.
Dus nu eindelijk de lang verwachte rode wijn met het volgende gerecht: verschillende bereidingen van Hollandse geitenbok met peterseliewortel, Lily Rose aardappel, verse morielje en jus met morieljes.
Zware smaken maar door de verschillende bereidingen van de geitenbok toch afwisselend. We kregen nog wat extra jus op tafel, altijd lekker om daar nog even een stukje brood in te dippen.
Vijfde gang: bloedsinaassappel en pistache
De vijfde en laatste gang, het dessert! Toen het dessert op tafel gezet werd zagen we alleen het linker bordje, met als verrassing dus het tweede bakje wat ook nog gevuld was met lekkernijen!
Bloedsinaasappel met pistache, kardamom en pure Valrhona chocolade ‘Tulakalum 75%’. Gepaard met een lekkere dessertwijn was dit een mooie afsluiter van een geweldig avond. Althans dat dachten we.
Koffie & friandises
Bij de espresso werden namelijk nog verschillende friandises geserveerd. Maar liefst 3 verschillende elementen, wat een feest! Een heerlijke zoute karamel bonbon en een canelé. Dat laatste is iets wat je echt een keer geproefd moet hebben, super knapperig/krokant van buiten en echt zo zacht van binnen. Heerlijk!
We kregen nog een houten lepel met daarop “Hemelse modder”, of te wel pure chocolade mousse.
En als laatste nog een pastéis de nata, dit is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Ook qua verhouding klopte alles, super krokant en super romig. Gewoon top!
Na een heerlijke avond, gingen wij wel en voldaan weer terug naar ons hotel.