Archives
Creamy bloemkool risotto
Dit recept is écht een toppertje, en ook nog eens koolhydraat arm! De bloemkoolrijst heeft qua structuur veel weg van risotto en omdat er niet zoveel calorieën in zitten mag/kan je er ook nog eens lekker veel van eten.
Een guilty pleasure maar dan zonder schuldig gevoel!
Snijd de courgette en champignons, plakjes/blokjes wat je zelf het lekkerste vindt. De sjalot/rode peper snijd je fijn en de bosui alvast in ringetjes. Bestrooi de kippendijen met zout/peper/chilipoeder/knoflookpoeder.
Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit het sjalotje samen met de rode peper. Voeg daarna de champignons en courgette toe. Bak dit op middelhoog vuur voor een paar minuten.
Na een paar minuten verwarm je ook wat olijfolie in een bakpan voor de kippendijen. Laat de pan goed heet worden en bak eerst op hoog vuur voor 2 minuten. Daarna zet je het vuur wat lager en bak je de kip tot deze gaar is. Voeg wanneer de kip op staat ook de bloemkoolrijst toe aan de champignons en courgette; laat dit even een paar minuten meebakken. Voeg daarna de kookroom/gerapste kaas en citroensap toe.
Serveer met de bosui en eetsmakelijk.
Mosselen met gember, kurkuma en parelcouscous
Een recept wat binnen 15 minuten op tafel staat, ideaal voor als je even snel wat lekkers wilt koken!
Voordat je begint met koken even goed de mosselen schoonmaken en checken of er geen kapotte schelpen/slechte mosselen tussen zitten.
Breng een pan met ruim water aan de kook en doe de parelcouscous erbij. Laat het geheel even doorkoken en proef na 9/10 minuten of de couscous gaar is. Deze kun je dan afgieten en even opzij zetten.
Snijd de knoflook, ui, rode peper, gember fijn en bak dit met een beetje olijfolie en de kurkuma in een grote pan een paar minuten.
Voeg de mosselen aan de pan toe, en daarna ook direct een flinke scheut witte wijn. Zet het vuur half hoog en de deksel op de pan. Check na een paar minuten of de schelpen open gegaan zijn. Na ongeveer 5 minuten zijn mosselen klaar.
Haal de pan van het vuur voeg de parelcouscous en verse peterselie toe, nog even goed doorroeren en serveren.
Eetsmakelijk!
Saffraanrijst met courgette en gamba’s
Na afgelopen vrijdag de mansaf gamba van Mina gegeten te hebben. Had ik inspiratie om zelf een variant op dit recept te maken.
Saffraan vind ik sowieso een van de lekkerste ingrediënten om eten mee te maken, dus om dit twee keer in de week te eten vind ik niet zo erg.
Verwarm de oven op 150 graden en leg de cherrytomaten op een bakpapiertje in de oven. Ze kunnen er ong. 30 tot 45 minuten in blijven.
Snijd de ui en knoflook fijn, de courgette in blokjes en dep de gamba’s alvast droog. Deze kun je dan alvast bestrooien met zout/peper/chilivlokken. Leg apart tot je ze straks nodig hebt.
Verwarm het water met het kipbouillon blokje en de saffraandraadjes. Dan kan de smaak van de saffraan alvast goed in de bouillon trekken.
Smelt in een steelpan wat roomboter en bak hier vervolgens de ui in, voeg na een paar minuten ook de rijst toe. Bak dit nog een paar minuten mee op halfhoog vuur.
Doe hierna de bouillon met saffraan bij de rijst en kook de rijst gaar (12/13 minuten).
Bak in een andere pan alvast de courgette met ook wat zout/peper/chilivlokken tot dit gaar is. En je kunt eventueel ook wat extra limoensap/rasp toevoegen.
Zodra de rijst bijna klaar is voeg je de doperwten toe en roer je alles even goed door. Laat de rijst vervolgens met de deksel op de pan staan.
Smelt in een bakpan nog wat roomboter en bak hierin de knoflook even mee. Zet het gas hoog en bak de gamba’s tot ze een lekker knapperig randje hebben gekregen.
Haal de cherrytomaten alvast uit de oven; het is niet erg als die al wat afgekoeld zijn. Pas evengoed op met het bijten in hele cherrytomaten; ze zijn gloeiend heet vanbinnen.
Serveer alles met nog een partje limoen en eetsmakelijk!
Chocolade bananenbrood
Risotto met groene asperges en limoen burrata crème
Risotto is en blijft wel echt mijn lievelingsgerecht. En vooral ook omdat je zoveel verschillende varianten kan maken. Deze keer met een burratacrème; dit zorgt ervoor dat de risotto nóg romiger zal smaken.
Je kan de parmaham ook weglaten dan heb je een heerlijk vegetarisch gerecht!
Zet de visbouillon alvast op zodat deze warm is. Verwarm de oven voor op 160 graden en leg de plakjes parmaham op wat bakpapier in de oven.
Doe de burrata in een maatbeker; doe hier wat limoenrasp, olijfolie en een beetje limoensap bij. Pak de staafmixer erbij en mix tot het een zachte romige crème is. De asperges kun je alvast in kleine stukjes snijden (van ongeveer 3-4 cm lang). Bak deze een paar minuten apart in een pan met wat olijfolie, knoflook, zout/peper.
Fruit het sjalotje en de knoflook in wat olijfolie; voeg hierna de risotto rijst eraan toe en bak tot deze een beetje glazig zijn. Blus af met de witte wijn en wacht tot deze bijna volledig verdampt is.
Voeg nu wat bouillon bij de rijst en roer dit zachtjes; blijf dit herhalen tot de rijstkorrels bijna gaar zijn. Voeg op het laatste moment de doperwtjes, de asperges, wat roomboter en parmezaanse kaas toe en mix dit allemaal nog even goed door elkaar.
Serveer de risotto met de burratacrème, wat limoenrasp en eventueel nog los wat parmezaanse kaas.
Eetsmakelijk!